fbpx

Dags att boka vallning inför vasaloppsveckan 2024!

VANLIGA FRÅGOR

FAQ - Vanliga frågor och svar!


Varför rekomenderar Längdspecialisten stålsickling?

Stålsickling är den bästa och enklaste metoden med att ta fram en belagsyta utan s.k. mikrohår med. Mikrohåren är förödande för glidet. Vid stenslipning kvarstår mikrohår eftersom stenslipningen är en "rivande" slipmetod, och även om du med olika metoder (vallning, plexisickling och borstning) försöker avlägsna dessa mikrohår så kommer dessa kvarstå mer eller mindre nere i strukturen på belaget beroende på hur mycket jobb du lagt ner på att avlägsna dessa. Därför måste en stenslipad skida glidvallas för att lägga dessa mikrohår emot belaget och när sedan glidvallan avlägsnas av friktionen (olika beroende på snötyp) så reser sig mikrohåren eftersom och försämrar glidet.
Det syns tydligt om du har ett svart belag så kommer du att få en grå yta, först bakom hälen där du har den största friktionen. En stålsicklad skida med avsaknad av mikrohår kan du däremot köra utan glidvalla om du vill.

En fördel med att kunna köra utan glidvalla är att det fastnar mindre med smuts på ett ovallat belag än ett vallat belag. Smutspålägg försämrar glidet avsevärt under ett långlopp också. Det som påverkar glidet mer är rillning/strukturering av glidzonerna.
Med båda metoderna (stålsickling/stenslipning) lägger man en grundstruktur, i de flesta förhållanden så ger en kombination med ytterligare rillning/strukturering bättre glid. Det vi ytterligare kan tillföra på belaget är en vattenavstötande förmåga med hjälp av olika fluorvallor. Smutspålägget kan dock öka och hållbarheten emot friktionen är också begränsande. Alternativ med mekanisk påläggning av fluorpolymer kan vara effektivare.


Vad är Fluorpolymer (FPC)?

Kuzmins nya produkt Kuzmin FP Brush är en vidare utveckling av idén, som ligger bakom FPD. FP Brush förbättrar skidglid på ungefär samma sätt som FPD, den lägger en tunn hinna fluorpolymer (FPC). En fluorpolymer är en fluorkarbonbaserade polymer med flera starka kol-fluor förbindelser. Med andra ord, en fluorpolymer är en storebror till den fluorkarbon pulver som ofta används i skidpreparering.


Vad är High Velocity Cera (HVC)?

Swix HVC är den absolut mest avancerade vallan man kan ta fram med dagens teknologi och material. HVC är en flytande fluorprodukt som används som toppning vid tävlingsvallning. HVC har redan använts och testats i världscupen med mycket bra resultat.


Går det att boka enbart fästvalla?

Självklart, ni bestämmer själva vilken typ av vallning ni önskar när ni lämnar in skidorna!


Jag har bokat online men ej fått någon bekräftelse, varför?

Det kan ta upp till 30 minuter efter bokning innan bekräftelsen kommer. Kolla annars i din Skräp/Spam mapp om det hamnat där, eftersom bekräftelsen skickas automatisk klassar en del mail-klienter det som skräp/spam.


När kan jag hämta ut skidorna?

Vi vallar ALLTID under natten och du kan hämta dina skidor på morgonen för loppet. Se våra öppettider.


När ska jag lämna in skidorna?

Du kan lämna dina skidor När som helst under våra öppettider, senast dagen innan loppet! Kommer du tidigt på dagen är det mindre risk för kö.


Ska jag stenslipa eller "mätta" mina skidor innan?

Nej, inte om du ska välja Kuzmin-sicklingen, vilket vi rekommenderar! Vi vill helst ha helt rena skidor. Att lägga parafin eller dyl innan är bara onödigt arbete då vi sicklar fram fräsht belag på dina skidor!


Om jag inte hinner till er innan stängning?

Vi finns alltid kvar på plats efter stängning, ring oss så bestämmer vi något!


Är det för sent att boka vallning till ....?

Prova, går bokningen igenom finns det fortfarande plats!


Hur rengör jag mina skidor från tejp?

Värm tejpen med varmluftspistol/hårtork. Lägg sedan ett hushållspapper över hela tejpen. Dra en sickel/isskrapa och både papper och tejp följer med.


Vad är Rill/struktur?

En riller är ett strukturverktyg som vi "trycker" in en struktur i skidan med. Strukturen hjälper vattenpartiklarna undan på ett effektivare sätt och du får bättre "släpp" i skidan!


Kan jag glidvalla efter jag fått skidorna Kuzmin-sicklade?

Ja, om du vill kan du fortsätta valla skidorna precis som vanligt. Du behöver dock inte göra det.


Ska jag "mätta" skidorna innan jag ställer in dom för sommaren när jag har Kuzmin-skicklade skidor?

Nej, det är en myt att man kan "mätta" belaget. Belaget är en plast och torkar inte! Förvara skidorna svalt och mörkt.


Betalar vi på plats eller ska vi betala innan?

Ni betalar alltid När ni lämnar in skidorna!


Kan ni hjälpa mig mäta ut spannet på skidorna?

Ja, det gör vi När du lämnar in skidorna om du vill. Se till att skidorna är rengjorda från fästvalla om vi ska kunna hjälpa dig med detta!


Hur lång tid tar det att hämta ut skidorna på morgonen?

När vi har som mest att göra tar det högst en/två minuter att få sina skidor, oftast handlar det om sekunder.


Hittar du inte svar på din fråga?

Ställ din fråga direkt till oss på Messenger här på sidan eller skicka e-post till: info(a)vallaservice.nu.


Kontakta oss

Om Ni har frågor eller bara vill skicka ett meddelande kan Ni göra det här.

Hitta oss Berga

Berga By, Sälen

Öppettider

Visa öppettider

Email

info@vallaservice.nu